piapella logo

News

Kickz

14-01-2015

Carnavalsfeest voor 12 tot 18-jarigen ......

more

Talentenjacht You've got it

15-12-2013

Club Rouge organiseert in samenwerking ......

more

Haris Coming Home Party

15-07-2013

X Factor Coming Home Party With ......

more

Calendar

After Dinner Club

30-08-2013

A brand new edition of ......

more

After Dinner Club

22-02-2013

DE AFTER DINNER CLUB IS ......

more

After Dinner Club -Little Buddha Amsterdam

13-07-2012

After Dinner Club - Little ......

more

Gallery

Subscribe to our newsletter


 

 
Kempi
Jerrely Slijger, alias Kempi, trekt voor het eerst de aandacht als in 2006 het nummer Zoveel Stress op internet verschijnt. De bijbehorende mixtape Tsss Kempi wordt dat jaar meer dan 40.000 keer gedownload, een ongekend hoog aantal voor een nieuwe artiest zonder platencontract. De jonge Eindhovenaar valt op door zijn melodieuze rapstijl en de kwaliteit van zijn zelf ingezongen refreintjes. Ook de taal waarin hij rapt, een mengelmoes van Nederlands, Papiaments, hiphop-Engels, straattaal en zelfs wat Brabants dialect, maakt hem een opvallende nieuwe verschijning aan het Nederlandse hiphop-front. Zoveel Stress, een nummer over het leven achter de gesloten deuren van de gevangenis, wordt maandenlang grijs gedraaid op verschillende urban radiostations en belandt op de iPods en mp3-spelers van tienduizenden jongeren in het hele land.

Het nummer trekt ook de aandacht van Top Notch-platenbaas Kees de Koning, die al snel overtuigd is van Kempi’s bijzondere kwaliteiten en hem een contract aanbiedt. Klein probleempje: Kempi zit inmiddels weer vast. Het onderwerp van zijn eerste hit is geen bij elkaar gefantaseerd levensverhaal, voor hem is het de bittere realiteit. Als middelste uit een gezin van zeven kinderen, onderhouden door een alleenstaande moeder, gaat het al snel fout met de jonge Jerrely. Na gedragsproblemen op de basisschool moet hij naar een school voor moeilijk opvoedbare kinderen, die hij nooit afmaakt. In plaats daarvan gaat hij op straat hangen en begint hij aan een carrière als drugshandelaar, wat er uiteindelijk voor zorgt dat hij zijn volwassen leven vaker binnen dan buiten de muren van de gevangenis doorbrengt.

Een draaideurcrimineel dus, eentje waarvoor de maatschappij de hoop al lang heeft opgegeven. Maar ook eentje met een bijzonder talent, die als hij weer vrij komt iets van zijn leven wil maken. Zijn platencontract tekent hij in de cel, eenmaal op vrije voeten pakt hij de muzikale draad weer op met de succesvolle tweede mixtape Rap ‘N’ Borie en opvolger Mixtape 3.1. Terwijl hij vastzat is de Kempi-hype grotendeels langs hem heen gegaan, maar nu is er geen ontkomen meer aan. Overal waar hij komt wordt hij herkend, aangesproken en uitgedaagd, en met die plotselinge beroemdheid kan hij maar moeilijk omgaan. Zijn mixtapes verkopen beter dan menig album, zijn clips worden op YouTube miljoenen keren bekeken en in de Melkweg mag hij het voorprogramma van 50 Cent verzorgen, maar tegenover die successen staat een aantal incidenten waardoor Kempi uiteindelijk weer voor een jaar de gevangenis in moet.

Voordat hij aan zijn straf begint, heeft hij samen met producerstrio SoundG8 zijn debuutalbum Du Zoon opgenomen. Als de plaat in september 2008 op nummer 7 binnenkomt in de hitlijsten, zit Kempi inmiddels weer in de cel. Daar bekijkt hij ook Free Kempi, een documentaire over zijn turbulente leven die in dezelfde maand op tv wordt uitgezonden. Nederland maakt daarin kennis met een andere Kempi, die de oprechte wens heeft om te breken met zijn verleden en een betere vader wil zijn voor zijn zoontje. Ook het album Du Zoon heeft een opvallend positieve ondertoon, de nietsontziende cokerap van zijn mixtapes heeft plaatsgemaakt voor weldoordachte nummers over slavernij, drugsverslaving en seksueel misbruik.

Waneer Kempi in november 2008 vervroegd vrijkomt wegens goed gedrag, is hij vastbesloten om zijn negatieve verleden om te zetten in een positieve toekomst. Zijn eerste nieuwe project is ‘Mixtape 3.2 du Evolutie van 'N Nigga.’ Deze mixtape is de vierde die de rapper uitbrengt, en hij kondigt aan dat het zijn laatste is. Hij is inmiddels de ongekroonde mixtape-koning van de hiphopscene, maar de rapper wil zich op een nieuw album gaan concentreren. Voor nieuwe mixtapes is dus geen tijd.

Toch komt er nog één keer een mixtape uit: ‘Du Gangsta Tape: It's Official’ in 2010. Zoals gebruikelijk in hiphopland waren er mensen die de meer positieve toon en de geëngageerde teksten van ‘Du Zoon’ konden waarderen, en waren er mensen die er kritiek op hadden. Die laatste groep mensen vond het jammer dat de Eindhovense rapper zijn straatstijl wat verlaten had. Met ‘Du Gangsta Tape: It’s Official’ lijkt Kempi deze critcasters van repliek te dienen. Raps over het uitkoken van cocaïne en een Center Parks-huisje dat hij tot een Playboy-mansion omtovert maken van de mixtape een keiharde straatplaat.

Na de release van zijn vijfde mixtape slaat bij Kempi de twijfelt toe: moet hij doorgaan op de ingeslagen weg, wil hij nog muziek maken? Uiteindelijk hakt hij de knoop door en besluit hij nog één keer al zijn zin, energie en tijd bij elkaar te rapen om een nieuw album te gaan maken. Als hij ontdekt dat de echte achternaam van zijn vader ‘Adamus’ is, is de titel voor het album snel geboren. Één van zijn doopnamen is namelijk Zanian en met zijn nieuwe album wil hij een muzikale erfenis achter laten. Zo ontstaat ‘Het Testament van Zanian Adamus’.

In aanloop naar de release brengt Kempi ook nog een gratis EP uit: ‘Rock N Rolla.’ Op deze EP staan een aantal keiharde bangers, terwijl Kempi zich op zijn album juist van een niet eerder gehoorde, muzikale kant zien. Hij neemt een duet op met Lucky Fonz III en hij zingt zelfs op verschillende nummers. Het maakt duidelijk tot welk een multitalent de rapper zich inmiddels heeft weten te ontwikkelen. Hij wordt gewaardeerd, gerespecteerd en hij heeft succes. De draaideurcrimineel heeft zijn weg naar een betere toekomst gevonden.

Het Testament Van Zanian Adamus wat 17 juni 2011 uit kwam, is volledig geproduceerd door
Soundg8 en is door verschillende recensenten al positief beoordeeld. Tracks als 'Diana' en 'Not Human' zijn inmiddels al honderdduizenden keren bekeken op YouTube. Grote hits van dit album zijn onder andere ‘Dagdromen’, ‘Wat Ik Zie ft. Phatt’ en ‘Diana ft. Lucky Fonz III’.

In samenwerking met SOA Aids Nederland heeft Kempi het ‘Big Banger XXL’ project opgezet voor het SOA-probleem onder Surinaamse en Antilliaanse jongeren in Nederland. Hierbij werd door middel van een paar infomercials een extra groot condoom, de Big Banger XXL, op de markt gebracht, die de doelgroep (Surinaamse en Antilliaanse jongeren in Nederland) zou aanspreken. Dit werd zowel positief als negatief opgevat door de media en het publiek.

Kempi is niet een type wat graag stil zit en is na de lancering van zijn album bezig geweest met verschillende projecten. Dit verschilde van campagnes tot aan samenwerkingen met artiesten waarvan je Kempi niet in eerste instantie mee samen zou zien werken. Zo heeft hij met Lucky Fonz III verschillende radio –en tv optredens gedaan met hun hit ‘Diana’ en heeft Kempi een hoop mensen in Nederland geraakt met ‘Het Is Een Nacht’ van Guus Meeuwis.

Helaas kent het leven ook zo z’n donkere kanten, zo ook dat van Kempi. In het najaar van 2011 overleed zijn oma, die erg dierbaar voor hem was. Ze overleed aan de gevolgen van kanker en dit heeft hem aan het denken gezet. Samen met The Wildcard is hij het #TEGENK4NKER EP project begonnen. Het doel hiervan is mensen aan te spreken met muziek en door middel van donaties geld op te halen voor stichting KWF Kankerbestrijding.

Voor zijn projecten is Kempi bij verschillende televisieprogramma’s te gast geweest om zijn verhaal te doen ten behoeve van zijn actuele bezigheden. Denk hierbij aan De Wereld Draait Door, Spuiten en Slikken, Zo: Raymann en meer. Dit alles heeft er toe geleid dat het imago van de rapper is veranderd van ‘straatrapper’ naar opkomend BN’er.